Türkiye bibliyografyası nedir?
Türkiye Makale Bibliyografyası, çeşitli bilimsel toplantılar sonunda yayımlanan bilimsel ve kültürel dergilerde yer alan seçilmiş makalelerin ve konferans bildirilerinin bibliyografik kayıtlarına erişim sağlamaktadır.
Bibliyografya nedir makale?
Bibliyografya, belirli bir konu hakkında yayınlanmış her türlü materyali toplama ve bunları belirli bir düzende düzenleme sürecidir. Ayrıca, bu alanda kaynağın tanımlanması, erişilmesi ve sınıflandırılması çalışmalarının yapıldığı bilime verilen addır.
Makale bibliyografya nasıl yazılır?
Makalelerin bibliyografyasının yazım sırası şu şekilde olmalıdır. Önce yazarın soyadı, sonra adı yazılır. Daha sonra makalenin adı eklenir. Daha sonra makalenin bulunduğu kitabın adı, yayınlandığı yer, seri numarası, yayın yeri, yayın yılı, makalenin bulunduğu sayfalar ve eserin cildi yazılır.
Bibliyografik eser nedir?
Bibliyografya veya bibliyografya, bir konu hakkındaki yayınların bütünüdür. Antik Yunancada βιβλιογραφία, biblios (kitap) ve grapho (yazma) kelimelerinden türetilmiştir ve tanımlamak anlamına gelir. “Kitaplar hakkında yazma” anlamında kullanılır.
Bibliyografya ne demek TDK?
Araştırma ve inceleme için kullanılan belge. Bibliyografya Belirli bir konu, yer ve dönemle ilgili en iyi yayınları kapsayan veya seçen bir çalışma, bibliyografya, bibliyografya.
Bibliyografya türleri nelerdir?
Belirli bir konuda veya ilişkili konularda yayımlanmış eserlerin yer aldığı ve kişisel ve yer bibliyografyaları olmak üzere iki bölüme ayrılan bir bibliyografya türüdür.
İlk bibliyografya nedir?
1763 yılında Fransa’daki bir kitapçı “Fransa’da ve yurtdışında yayınlanan yeni kitapların haftalık kataloğunu” yayınlamaya başladı.
Bibliyografya nedir hukuk?
Bir bibliyografya oluşturmak, onu derlemeyi, tanımlamayı, sınıflandırmayı, düzenlemeyi ve yayınlamayı içerir. Bu nedenle bibliyografya, her türlü bilgiyi kaydetmek için belirli tekniklere dayalı olarak gerçekleştirilen süreç ve amaçtır.
Bibliyografya sözü nedir?
Bibliyografya kelimesi, eski Yunanca biblion (kitap) ve graphien (yazma) kelimelerinden türetilmiştir ve açıklama anlamına gelir. Kitaplar veya bir kitap hakkında bilgi içeren bir makale söz konusu olduğunda, belirli bir konu veya birkaç konu hakkındaki yayınların bir listesidir.
Makaleyi kim yazabilir?
Genellikle iki tür makale vardır: bilimsel makaleler veya gazete makaleleri. Bilimsel makaleler genellikle uzmanlar tarafından yazılırken, gazete makaleleri genel bilgiye sahip kişiler tarafından yazılır. Makaleler genellikle toplumu bilgilendirmek, eğitmek ve yönlendirmek için yazılır.
Makalede nasıl atıf yapılır?
1 Dipnotta kaynak makalelerin gösterimi şu şekilde olmalıdır; yazarın adı ve soyadı, tırnak içinde “makale adı”, cilt (c.), sayı (s.), yıl, yayımlandığı dergi, varsa sayfa numarası (s.), sırayla verilmeli, bibliyografyada sayfa aralığı (sayfa) verilmelidir.
Dergide cilt ne demek?
Bir kitabın yıllık baskısına benzer şekilde, o dönemde yayınlanan tüm sayıları kapsar. Örneğin, “20. cilt” 2024’te yayınlanan tüm sayıları içerir. Aynı cildin sayılarında, makalelerin sayfa numaraları genellikle birbirini takip eder.
Bibliyografik makale nedir?
Bibliyografya, yayınları tanımlama ve bunlar hakkında tanıtıcı, niteleyici ve ayırt edici bilgiler sağlama görevidir. Bibliyografik çalışmalar, araştırmacıya ilgi duyduğu konu hakkında güvenilir kaynaklara mümkün olan en kısa yoldan ve zaman kaybetmeden ulaşma olanağı sunar.
Makalenin bibliyografik künyesi nedir?
Bibliyografik baskı, kitapların adresi olarak basitçe ifade edilebilir. Bu terime bibliyografya da denir. Makaleler veya görevler hazırlanırken çeşitli kaynaklardan da yararlanılır. Bu kaynaklar çalışmanın sonunda belirtilmelidir.
Bibliyografik yöntem nedir?
Bu, yazarların, yayınların ve hatta yayınların yayınlandığı ülkelerin arasındaki ilişkilerin, yazarların atıflarına dayanarak analiz edilmesini içerir.
İlk bibliyografya nedir?
1763 yılında Fransa’daki bir kitapçı “Fransa’da ve yurtdışında yayınlanan yeni kitapların haftalık kataloğunu” yayınlamaya başladı.
Bibliyografya sözü nedir?
Bibliyografya kelimesi, eski Yunanca biblion (kitap) ve graphien (yazma) kelimelerinden türetilmiştir ve açıklama anlamına gelir. Kitaplar veya bir kitap hakkında bilgi içeren bir makale söz konusu olduğunda, belirli bir konu veya birkaç konu hakkındaki yayınların bir listesidir.
Edebiyat bibliyografya nedir kısaca?
Bibliyografya, kitapların açıklamaları ve tasvirlerinden oluşur. Bu bilimin içeriği, eserlerin varlığı ve değeri hakkında bilgi sağlamaktır. Bibliyografya, yayımlanmış basılı eserlerin bir listesidir. Ancak bize kitapların hangi koleksiyonda veya hangi kütüphanelerde bulunduğunu söylemez.
Bibliyografya bölümü nedir?
Kitabın arka kısmının bir parçası olarak bibliyografya, kitap boyunca kullanılan kaynakları gösteren önemli bir bölümdür. Bu kaynaklar yazarın güvenilirliğini artırmak, argümanını veya muhakemesini güçlendirmek veya diğer kitaplarda yapılan belirli iddiaları çürütmek için kullanılabilir.15 Aralık 2017Kitabın arka kısmının bir parçası olarak bibliyografya, kitap boyunca kullanılan kaynakları gösteren önemli bir bölümdür. Bu kaynaklar yazarın güvenilirliğini artırmak, argümanını veya muhakemesini güçlendirmek veya diğer kitaplarda yapılan belirli iddiaları çürütmek için kullanılabilir.