Keşif ne oluyor?
Keşif, olayın ve durumun nedenlerini anlamak ve böylece maddi gerçeğe ulaşmak için yerinde yapılan bir araştırmadır. Hakimin gecikmesinin zararlı olduğu durumlarda, savcının yargılama konusu olayı çevreleyen olguları tüm duyularıyla araştırmasına keşif denir.
Kesif hal ne demek?
Sözlükte “perde ve örtüyü kaldırmak, kapalı olan bir şeyi ortaya çıkarmak, var olup da mahiyeti bilinmeyen bir şey hakkında bilgi edinmek” (Kâmus tercümesi, III/720) anlamlarına gelen keşf kelimesi, Kur’an’da türevleriyle birlikte “üzüntüyü gidermek, ümitsizliği sona erdirmek” anlamlarına da kullanılmıştır.
Kesif etmek ne demek?
Terim, Arapçada tam anlamıyla “ifşa etmek, örtülü olanı açığa çıkarmak, gizli olanı açığa çıkarmak, perdeyi kaldırmak, tahmin etmek, tahmin etmek” anlamına gelir. Sufi terminolojisinde, çoğunlukla sezgi veya ilham ve görünmez dünyayla temasla ilgili anlamlarda kullanılır.
Keşif türleri nelerdir?
Kara birlikleri ve özel kuvvetler tarafından gerçekleştirilen keşif; özel keşif, tank keşfi, amfibi keşif ve sivil keşfi kapsamaktadır.
Keşif örnekleri nelerdir?
Bunlara şunlar dahildir: 1492 – Amerika (San Salvador) – Kristof Kolomb. … 1492 – Haiti – Kristof Kolomb. … 1497 – Newfoundland – Giovanni Caboto, Sebastiano Caboto. … 1497-1499 – Afrika ve Hindistan kıyıları – Vasco da Gama. … 1519-1522 Dünyanın yuvarlak olduğunun keşfi. … 1486- 1498 Ümit Burnu ve Hindistan.
Keşif yapıldıktan sonra ne olur?
Keşif tamamlandıktan sonra Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 290. maddesinin 2. fıkrası uyarınca bir keşif raporu düzenlenir. Buna göre, keşif sırasında yapılan tüm işlemleri ve ifadeleri içeren bir rapor düzenlenir. Hakimin bulunan nesne ve yeri hakkındaki yorumları da tutanaklara eklenir.
Keşif sırasında kimler bulunur?
Delil toplama sırasında şüpheli, sanık, mağdur, bunların müdafii ve ceza muhakemesindeki avukat hazır bulunabilir. Hukuk mahkemesindeki davalarda davacı, davalı, tarafların avukatları, hâkim, icra memuru, mahkeme katibi ve gerektiğinde bilirkişi ve bilirkişiler soruşturmaya katılabilir.
Keşif ne demek kısa bilgi?
Keşif, bilinmeyen bir şeyi ortaya çıkarmak. Keşif, yasal kanıt bulmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Kaşif, keşifler yapan kişi. Coğrafi keşifler.
Keşif parasını kim öder?
Keşif ücreti başvuru sahibi tarafından ödenir. Ancak, davanın sonucuna bağlı olarak, bu masraflar mahkeme kararıyla diğer tarafa aktarılabilir. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu’na (ZPO) göre, yasal masraflar genellikle kaybeden tarafça karşılanır; buna keşif ücretleri de dahildir.
Kesif kokusu nedir?
Kalın kelimesinin gerçek anlamı koyu, çok yoğun ve sert, opaktır. Kısaca yoğun diyebiliriz. Bu bağlamda, güçlü bir koku yoğun ve keskin bir kokudur ve kötü veya rahatsız edici bir koku olduğu anlamına gelmez.
Kesif yapanlara ne denir?
Bir kaşif veya bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran veya keşfeden kişidir. Çoğunlukla coğrafi keşifler yapan kişiler için kullanılır.
Dinde keşif nedir?
“Keşif”, kalp (duyu), zihin (bilgi) ve vahiy denkleminden ortaya çıkan bir bilgi edinme aracı veya kaynağıdır. Keşif, bilgi ve içgörüyü birleştiren bir Asfiyas yöntemidir. Asfiya, bilgi, öngörü, vizyon ve ilham yoluyla keşif yoluyla yüce gerçekleri bilebilir.
Kaç çeşit keşif vardır?
Keşif Çeşitleri; Günümüzde uygulanan iki tür keşif vardır. Bunlar; Binanın inşasına başlanmadan önce, binanın projeleri (mimari, statik ve tesisat) üzerinden yapılan keşfe ilk keşif veya ön keşif denir. Uygulanan tüm üretimlerin ölçülmesiyle yapılan keşfe ise II keşif veya kesin keşif denir.
Mirasta keşif ne demek?
Miras anlaşmazlığı sırasında, herhangi bir davacının talebi üzerine keşif yapılabilir. Keşif, davanın tarafları tarafından çeşitli delilleri incelemek ve toplamak için yürütülen yasal bir süreçtir. Bu sürecin amacı, dava hakkında bilgi ortaya çıkarmak ve delil toplamaktır.
Keşif delil midir?
Keşif delili genellikle takdirî delil olarak kabul edilir çünkü hâkimin uyuşmazlıktaki konuyu şahsen gözlemlemesine ve gerekirse delil sırasında tanıkları veya uzmanları dinlemesine olanak tanır. Keşif, mahkeme tarafından hâkimin kişisel gözlemi yoluyla yürütüldüğü için doğrudan delile dayanır.
Keşif yapan kişiye ne?
Bir kaşif veya bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran veya keşfeden kişidir. Çoğunlukla coğrafi keşifler yapan kişiler için kullanılır.
Mahkeme neden keşif ister?
Keşfin amacı mahkemeye veya yargıca delil ve karar alma sürecinde kullanılabilecek her türlü veriyi sağlamaktır. Ayrıca, beş duyularını kullanarak durumlarını gözlemleyerek, olayların sırasına dair içgörü kazanılabilir. Sonuç olarak, keşif esasen delillerin değerlendirilmesidir.
Keşif görevi nedir?
Hukuki soruşturma, davaların adil ve doğru bir şekilde çözülmesi için olmazsa olmaz bir süreçtir. Bu prosedür, uyuşmazlığın konusu hakkında doğrudan hâkim veya mahkeme tarafından atanan bir kişi tarafından gözlem yoluyla bilgi edinmek amacıyla mahkeme tarafından belirlenen bir yerde gerçekleştirilir.
Keşif parasını kim öder?
Soruşturma ücretini kim öder? Her taraf, mahkemenin belirlediği ön ücreti, belirtilen süre içinde delilin değiştirilmesi için ödemelidir. Taraflar aynı delilin değiştirilmesini birlikte talep etmişlerse, gerekli masrafların yarısını ön ödeme olarak ödemelidirler.
Tavsiyeli Bağlantılar: Evlenince Ilişkiye Nasil Girilir