Kefil asıl borçluya rücu edebilir mi?
TBK m. 596’ncı maddede yer alan halefiyet ayrıcalığı, kefile asıl borçluya karşı bir rücu hakkı tanımaktadır.
Rücu ne demek hukukta?
Başvuru, bir kişinin yasal olarak başka bir kişinin yerini alması ve üçüncü kişilere karşı hak ve yükümlülüklerini üstlenmesi durumudur. Sigorta hukukunda sıklıkla karşılaşılır. Sigorta şirketleri, sigortalı kişinin tazminat ödemesi koşuluyla, sigortalı kişinin yerine yasal olarak geçerek suçlu üçüncü kişilere karşı dava açma hakkını kazanır.
Rücu etmek ne demek?
Türkçe Dil Kurumu, Arapça kökenli bir kelime olan rucu kelimesini “geri gitmek”, kendi sözünü geri almak, iptal etmek olarak tanımlıyor. Başvuru aynı sözlükte “geri vermek” olarak açıklanıyor. Bu şekilde ifade edilen “geri almak” ve “başvuru” kelimeleri hukuk metinlerinde de yer alıyor.
Rücu hakkı ne zaman doğar?
Sigorta şirketinin rücu hakkı Sigorta poliçesinde hasar meydana gelmesi halinde şirketler, tazminatı ödedikleri ölçüde sigortalıya tazminat ödemekle yasal olarak yükümlüdürler. Bu durum sigortacıya üçüncü kişilere karşı rücu hakkı verir.
Asıl borçluya gitmeden kefile gidilebilir mi?
Adi kefalet durumunda, birkaç istisna dışında, asıl borçluya başvurulmadan kefile başvurulması mümkün değildir.
Rücu ödenmezse ne olur?
Ancak rücu imkânının varlığına rağmen ödeme yapılmazsa sigortacı doğrudan rücu davasına veya icra takibine başvurabilir. 3-) Ayrıca rücu imkânı kesinleşmediği halde ödeme yapılmazsa sigorta şirketi icra takibi başlatabilir veya dava açabilir.
Rücu etmek ne demek borç hukuku?
Başvuru kavramı, bir başkasının borcunu ödeyen bir kişinin borcunu asıl borçludan tahsil etme yeteneğini ifade eder. Başvuru hakkı, alacaklının borçlusu olsun veya olmasın, üçüncü bir kişinin asıl borçlunun başkasının borcunu ödemesi durumunda asıl borçluya karşı ileri sürebileceği bir talep hakkıdır.
Kefil borcu öderse ne olur?
Kefil borcu ödemek zorunda kalırsa bu sefer rücu hakkı doğar. Kefilin borçtan sorumluluğu ve sınırları hakkında detaylı bilgiye KEFALETİN SORUMLULUĞU makalemizden ulaşabilirsiniz. Türk Borçlar Kanunu’nun 596. maddesine göre kefil; alacaklının edimini sağladığı ölçüde alacaklının haklarını üstlenir.
Hangi durumlarda rücu edilir?
Başvuru nedenleri nelerdir? Meydana gelen kazada sigortalının “kasıtlı eylem veya ağır ihmal”i, yetkili makamlardan izin almadan ve sigorta yaptırmadan yarış düzenlemesi, yetki belgesi almadan ve izin almadan yolcu taşıması, Daha fazla makale…•20 Mayıs 2024
Rücu şartı nedir?
Rücu hakkı sigorta şirketine ait bir haktır. Rücu hakkını ileri sürerek sigorta şirketi sorumluluktan ve sorumlu olduğu durumlardan vazgeçtiğini beyan eder. Ancak sigorta şirketinin bu hakkını kullanabilmesi, haklı olabilmesi için mahkemeye başvurması ve yükümlülüklerinin bir kısmını yerine getirmesi gerekir.
Rücu davalarında zaman aşımı kaç yıldır?
Madde 73 – Rücu hakkı, tazminatın tamamının ödendiği ve borçluya bildirimde bulunulduğu tarihten itibaren iki yıl, her halde tazminatın tamamının ödendiği tarihten itibaren on yıl geçmekle düşer.
Rücu ödemesi nasıl yapılır?
Rücu hakkı, kapsamlı sigorta kapsamında mevcuttur. Sigortacının rücu hakkını ileri sürebilmesi için sigortalının tazminat ödemesi ve yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekir. Sigorta şirketinin rücu hakkını ileri sürebilmesi için tazminatı ödemesi ve mahkemeye başvuruda bulunması gerekir.
Rücu hakkı nedir örnek?
Rücu hakkı genellikle araç sigortası veya trafik sigortası gibi durumlarda ortaya çıkar. Örneğin, bir araç kaza yapar ve hasar araç sigortası tarafından karşılanır. Ancak kazaya neden olan kişinin kusurlu olduğu bulunursa, sigorta şirketi ödenen tazminat miktarını o kişiden geri talep edebilir.
Ödeme yapılmadan rücu edilir mi?
Rücu hakkı, sigorta şirketinin yaralı tarafa ödediği tazminata bağlı olarak sigortacının hak kazandığı bir taleptir. Bu talebin ortaya çıkması için sigortacının sigortalı tarafa poliçe kapsamındaki zararı ödemiş olması gerekir. Bu nedenle, sigorta şirketi önceden ödeme yapmadan rücu hakkı elde edemez.
Rücu davasını kim açar?
Sigorta şirketi, rücu hakkının doğmasından hemen sonra yetkili mahkemelere rücu davası açabilir. Halefiyet ilkesine göre, hasarın nedenine bağlı olarak sigorta şirketi, sigortalı adına üçüncü bir kişiye veya kusurlu olduğunu düşündüğü sigortalıya karşı rücu davası açabilir.
Hangi sebeple olursa olsun asıl borç sona erince kefil de borcundan kurtulur?
Konuyla ilgili TBK makalesi.
Ödeme yapılmadan rücu edilir mi?
Rücu hakkı, sigorta şirketinin yaralı tarafa ödediği tazminata bağlı olarak sigortacının hak kazandığı bir taleptir. Bu talebin ortaya çıkması için sigortacının sigortalı tarafa poliçe kapsamındaki zararı ödemiş olması gerekir. Bu nedenle, sigorta şirketi önceden ödeme yapmadan rücu hakkı elde edemez.
Kefil borca itiraz edebilir mi?
Adi kefilin banka borcuna itirazı; Adi kefil, borçlunun borçlarını üstlenen kişidir. Adi kefil borçlunun borçlarını ödemezse alacaklı, borcun tamamını ondan talep etme hakkına sahiptir. Adi kefilin itiraz hakkı, borcun varlığına, miktarına veya vadesine bağlıdır.
Asıl alacaklı dururken kefile haciz yapılır mı?
Türk Borçlar Kanunu’nun “Kefilin Takibi” başlığı altında düzenlenen 590. maddesinde, “Borçlunun aczi nedeniyle asıl borç vadesinden önce muaccel olsa dahi, vadesinden önce kefil hakkında takip yapılamaz.” hükmü yer almaktadır.