Her namazda abdest almak şart mı?
Fetva Kurulu, ilk abdestte farz veya nafile bir namaz kılınmadıkça abdesti tekrar almanın sünnet olmadığına hükmetti.
Normal abdest ile namaz kılınır mı?
Bir kimse, kolları veya bacakları olmadığı ve kendisine yardım edecek kimse olmadığı için abdest alamıyorsa, abdest veya teyemmüm alması gerekmez. Kendini abdestli kabul eder ve elinden geldiğince namazlarını kılar.
Şüpheli abdest ile namaz kılınır mı?
Bir kimse abdest aldığından emin olsa bile, abdestinin bozulup bozulmadığı hususunda şüphe ederse abdest almış sayılır. Öte yandan, abdestinin bozulduğunu bilen fakat sonradan abdest alıp almadığı hususunda şüpheye düşen kimse abdest almamış sayılır.
Banyoda alınan abdestle namaz kılınır mı?
Dinimiz arınmayı emretse bile, bu genel bir arınmadır ve meşrudur. Bu nedenle arınma veya serinleme amacıyla yapılan banyo ve gusül abdestin yerini tutmaz. Allah en iyisini bilir.
Her namaz için ayrı abdest almak gerekir mi?
İmam Şafii’ye göre, özürlü bir kimse, bir namaz vakti içinde kıldığı her farz namaz için ayrı ayrı abdest almalıdır. Çünkü abdesti, namaz bitince sona erer. Bu abdestle istediği kadar efdal namaz kılabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/282).
Sadece abdestin farzlarıyla namaz kılınır mı?
Bu nedenle abdestin geçerli olması için abdestin farzlarını yerine getirmek yeterlidir. Ancak sünnetler, sadece farzlarda meydana gelebilecek eksiklikleri gidermekle kalmaz, alınacak sevabı da artırır. Bu bakımdan abdestte sünneti bilinçli olarak terk etmek mekruhtur (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/103-104).
Gece ilişkiye girip sabah abdest almak günah mıdır?
Allah Resulü, “Evet!” buyurdu. Eğer ıslaklık görürse, buyurdu.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 93 [237]; Nesâî, Tahâret, 131 [196]; bk. Müslim, Hayız, 32-33 [313-314]). Bu sebeple kadınlar da, felçten sonra iç çamaşırlarında ıslaklık görürlerse, erkekler gibi abdest almaları gerekir.
Cünüp iken namaz kılsam ne olur?
İmam Nevevi -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: “Bir kimse, abdestsiz olduğunu (eğer cünüp ise) ve yıkanmadığını (eğer cünüp ise) ve bu halde namaz kılmanın haram olduğunu bilerek namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.
1 abdestle kaç vakit namaz kılınabilir?
Bir abdestle birden fazla namaz kılmak caiz midir? İslam’da, bu abdestle, kesintiye uğramadığı sürece, beş vakit namazı kılmak caizdir. Abdestin sıhhati, abdestin bozulması veya abdestten doğan yükümlülüklerin yerine getirilememesi halinde sona erer.
Namazda gaz çıkarmış gibi hissetmek abdesti bozar mı?
“Sizden biriniz namazda susarsa (sessiz kalırsa) namazı bıraksın, yeniden abdest alsın ve namazını yeniden kılsın.” (Ebu Davud; Hadis No.: 205. Tirmizi; Hadis No.: 1164.
Akla cinsellik gelmesi gusül gerektirir mi?
Vesvese, kişinin çeşitli sebeplerden dolayı yaşadığı kararsızlık, şüphe ve vesvese halidir. Bu durum çoğu zaman abdest ve guslün yapılıp yapılmadığı, tamamlanıp tamamlanmadığı veya bozulup bozulmadığı konusunda şüphe şeklinde ortaya çıkar. Gusül veya abdest alan bir kimse vesvese sebebiyle guslü veya abdesti tekrarlamak zorunda değildir.
Tuvaletin varken namaz kabul olur mu?
Bu nedenle, namaz sırasında dikkati dağıtacak şeylerden mümkün olduğunca uzak durmak önemlidir. Örneğin, vakit dar değilse, aç bir kimsenin sofra hazırken namaz kılması bu nedenle uygun görülmez. Bu halde namaz kılmak mekruhtur, çünkü tuvalete gitme ihtiyacı, namazda saygıyı engelleyen ve dikkati dağıtan bir etkiye sahiptir.
Duş almak gusül sayılır mı?
1- Gusül, vücudun dış kısmını baştan ayağa kadar yıkamak demektir. Öyle bir abdesttir ki, duşta baştan ayağa dökülen su, vücudun her yerini ıslatıp, iğne ucu batırılacak kadar kuru yer kalmayıncaya kadar gusül tamamlanmış olur.
Ağza almak guslü bozar mı?
Bir koca karısıyla oral ilişkide bulunup meni boşaltırsa, İslami cinsel sağlık hukukuna göre gusül yaptırmak zorunludur; ancak sadece meni (meni öncesi sıvı) gelmişse sadece abdest almak gerekir ve meniyi yıkamak gerekir.
Sarhoşken gusül abdesti alınır mı?
El-Maide 5/90). Yeni düzene göre sarhoşlar ne söylediklerini bilene kadar namaz kılamazlardı ve murdar insanlar da abdest (gusül) alana kadar namaz kılamazlardı. “Yolcu olanlar hariç” diye tercüme edilen kısım ayette “âbirî-sebil” olarak geçmektedir; bu ifadenin tam tercümesi “yolu geçenler”dir.
Abdest almadan namaz kılmak kabul olur mu?
Buna göre, bir kimse, abdestsiz veya yıkanmadan bilerek veya unutarak (eğer cünüp ise) namaz kılarsa, namazı batıl olur ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer abdestsiz veya yıkanmadan bilerek namaz kılarsa (eğer cünüp ise), büyük günah işlemiş olur.
Her namazdan sonra abdest almak gerekir mi?
Çünkü her namaz için abdest almak gerekir. Ancak belirli zamanlarda veya ara sıra sıvı sızarsa abdestiniz bozulur. Eğer namaz esnasında olursa hem namazı hem de abdesti tekrar etmelisiniz. Ayrıca sıvının bulaştığı yeri de yıkamalısınız.
Abdest alamayan nasıl namaz kılar?
Mâlikî mezhebinde benimsenen görüşe göre, bu namaz, farz namazlardan birinin vakti geçtiğinde, abdest veya gusül imkânı bulunduğunda teyemmümle (Nefrâvî, el-Fevâkihü’d-Devânî) kılınabilir (1/153,154).
1 abdestle 5 vakit namaz kılınır mı?
Bu nedenle abdest, günlük hayatın her alanında uygulanan ve ibadetin kalitesini artıran İslam’da önemli bir adımdır. Ancak, tüm günlük ibadetleri sabah abdestiyle yapabilirsiniz.