İçeriğe geç

Karayollari Nasıl Yazılır Tdk

Kara yolu nasıl yazılır TDK?

Yol ve ulaşımla ilgili bileşik kelimeler: Arnavut kaldırımlı yol; çevre yolu, deniz yolu, hava yolu, yol yolu, keçi yolu; köprü yolu, vb.

Karayolu neden ayrı yazılır?

Karayolu kelimesi iki farklı kelimenin birleştirilmesiyle oluşan kelimelerden biridir. Bu kelime “land” ve “road” kelimeleriyle “highway” olmuştur. Kelime 4 heceden oluşmaktadır. Bu Türkçe kelime “highway” yazıldığı gibi okunan ve doğru harf sırasına sahip kelimelerden biridir.

Karayollari Genel Müdürlüğü nasıl yazılır?

Karayolları Genel Müdürlüğü, Türkiye’deki şehir içi yollar hariç tüm otoyollardan sorumludur. 1929’da Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde Yollar ve Köprüler Müdürlüğü olarak kurulmuş ve 1950’de Karayolları Genel Müdürlüğü’ne dönüştürülmüştür.

Hava yolu kara yolu nasıl yazılır?

PDK ayrıca yol kelimelerinin ayrı yazıldığını söylüyor. Bu mantıkla seçeneklere bakıyorum. Kara yolu ayrı yazılıyor. Hava yolu ayrı yazılıyor. Keçi yolu da ayrı yazılıyor. Deniz yolu da ayrı yazılıyor. ancak otoyolun yanında. Peki burada neden bir yazım hatası var?

Karayollari nasıl yazılır?

TDK’ya göre doğru yazımı? TDK’ya göre Highway mi Highway mi? TDK’ya göre highway kelimesinin doğru yazımı “road”dur.

Deniz yolu nasıl yazılır TDK?

SEAWAY KELİMESİNİN ANLAMI Bu kelime sıklıkla yanlış bir şekilde “seaway” birleşik kelimesi olarak yazılır. Doğru kullanımı by sea olmalıdır.

Yol adları nasıl yazılır?

15. Mahalle, meydan, bulvar, cadde ve sokak adlarında kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Halit Rıfat Paşa Mahallesi, Yunus Emre Mahallesi, Karaköy Meydanı, Zafer Meydanı, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı, Nene Hatun Sokağı, Cemal Nadir Sokağı, İnkılap Sokağı vb.

Yılsonu bitişik mi ayrı mı?

Yılbaşı bugünün yanına, yıl sonu ise ayrı yazılır. Bu tür sözcüklerin yan yana veya ayrı ayrı yazılması uzun süre geleneksel yazım biçimi olarak kabul edildi.

Tavuk göğsü nasıl yazılır?

Yemek isimleri: bayangöbeği (tatlı), bayanbudu (köfte), catdili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (bisküvi), alinazik (kebap), vb.

Karayollari özel mi?

MADDE 3 – (1) Ulaştırma Bakanlığına bağlı Karayolları Genel Müdürlüğü, kanunla verilen görevleri yerine getirmek üzere, merkezi Ankara’da bulunan, özel bütçeli, kamu tüzel kişiliğini haiz bir kuruluştur.

Karayollari nereye bağlıdır?

Madde 1 – Karayolları Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlı, tüzel kişiliğe sahip ve ekli bütçeyle yönetilen bir kuruluştur.

Karayolları ne demek kısaca?

Bir otoyol, herhangi bir kamu, özel veya diğer otoyoldur. Ana yollar için kullanılır, ancak diğer kamu yollarını ve yol türlerini de içerir.

Olağan dışı nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre, unusual kelimesini unusual’miş gibi yazmak yanlıştır ve bu bir yazım hatası olarak kabul edilir. Doğru yazmak için kelimeyi unusual formunda yazmanız gerekir. Unusual mi unusual mu? Sıradan kelimesinin zıttı veya karşıtı olarak kullanılan extraordinary kelimesi ayrı olarak yazılan bir kelimedir.

Önayak nasıl yazılır?

Önayak kelimesi birleşik bir isim olduğundan ayrı ayrı değil yan yana yazılmalıdır.

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Demir yolu nasıl yazılır TDK?

TDK web sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin “demiryolu” olarak yazıldığı ortaya çıkar. Yaygın olarak kullanılan “demiryolu” yazımı yanlış bir yazımdır. Türk Dil Kurumu’na göre, kelimenin doğru yazımı “demiryolu”dur.

Kara yol ne demek?

Bir otoyol, herhangi bir kamu, özel veya diğer otoyoldur. Ana yollar için kullanılır, ancak diğer kamu yollarını ve yol türlerini de içerir.

Kral yolu nasıl yazılır?

Batı Afrika ticaret yolu için Kraliyet Yolu’na (Büyük Sahra) bakın. Kraliyet Yolu veya tam adıyla Pers Kraliyet Yolu, MÖ 5. yüzyılda Pers İmparatorluğu kralı Darius I döneminde onarılan ve yeniden düzenlenen antik bir yoldur.

E5 karayolu nasıl yazılır?

D.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir